Nu ATLAS voor Oxfam Novib al weer een tijd succesvol draait werd het tijd om de huidige functionaliteiten onder de loep te nemen. Waar kunnen we de projectbrowser nog gebruikersvriendelijker in maken? Wat zou een echte verbeterslag zijn?

Omdat we te maken hebben met informatie met veel verschillende variabelen is het een uitdaging om het zoeken en vinden simpel te houden. Informatie over een project of land is nu al makkelijk te vinden. Maar wat als je juist niet per land of concreet project de details wil bekijken, maar op zoek bent naar de resultaten rondom een thema of op een bepaald gebied? Waar begin je dan met zoeken?

Er zijn inmiddels thema’s bepaald en alle projecten zijn toegewezen aan de relevante thema’s. Zodoende is er binnenkort een dropdown menu met de verschillende thema’s om uit te kiezen. Zo kun je in één oogopslag zien welke projecten onder bijvoorbeeld het thema ‘Schending van de vrouwenrechten’ vallen en dus is meteen te zien wat de resultaten van dit thema zijn.

 

ATLAS oxfam novib

Ook per gebied kun je straks alles te weten komen over de Oxfam activiteiten. Bij ‘gebied’ valt te denken aan resultaten op het gebied van de inbreng van de overheid of bijvoorbeeld de verbetering op het gebied van de publieke opinie. In dit nieuwe zoekveld met dropdown menu zijn de verschillende gebieden te vinden en te kiezen. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om te filteren op een combinatie van het thema en het gebied.

Het zoekresultaat toont specifieke informatie over een thema op een bepaald vlak (gebied). Dus wat is de impact van de vernieuwde wetgeving op de schending van de vrouwenrechten. Welke projecten op welke locaties houden zich hier mee bezig? En om de informatie nog bruikbaarder te maken wordt er als nieuwe optie ook toegevoegd dat de input gedownload kan worden in Excel. Zodat je meteen actief aan de slag kan met de gegevens.

excel

En last but not least. Een groot voordeel is niet zichtbaar, maar wel erg belangrijk. Data kan veel sneller worden geïmporteerd. Nu kunnen grote sets data ’s nachts in een kwartier geïmporteerd worden, terwijl dit voorheen wel 90 minuten kon duren. Perfect om de dag te beginnen met up to date gegevens.